Борисенко Ольга Богданівна

 

В дитинстві Ольга Богданівна мріяла стати художником. І коли настав час, вступила до Вижницького училища прикладного мистецтва. Академічний малюнок та живопис опанувала разом із композицією та технологією художньо-декоративного ткацтва (спеціальність майстер художнього ткацтва).

Природа Карпат, ремесла прикарпатців, гуцулів вабили та зачаровували розмаїттям ужиткового мистецтва. Ліжники, гобелени, народний традиційний одяг, вишивка, гончарство приваблювали своїм колоритом, надихали на творчість. Викладач Баричев Г.С. був для Ольги провідником у світ технології виготовлення тканин, гобеленів, килимів. Створення гармонії кольорів, поєднання елементів орнаменту та їх виконання на верстаті, стали її захопленням та улюбленою справою. Коли студенткою побачила свій маленький гобелен серед студентських робіт на виставці ВДНХ в Києві, вирішила, що своє життя поєднає з ткацьким ремеслом.

Проходила практику на фабриках художнього ткацтва, зустрічалася із відомими майстрами килимарства та вивчала ткацтво різних регіонів України.

А доля привела до Кролевця…

Пані Ольга стала викладати в Кролевецькому училищі технологію та обладнання художнього ткацтва, художні дисципліни. Але ткацтво не відпускало… У вільні хвилини сідала за верстат і клала на полотно кролевецькі біло-червоні орнаменти. Потім стала майстром виробничого навчання і передавала учням своє захоплення ткацьким ремеслом.

За 30 років педагогічної праці створено багато композицій художніх тканих виробів — переборні рушники, скатертини, портьєри, доріжки, серветки… В цих виробах розкрито мелодію народних орнаментів, ритм традиційних технік переплетення старовинних кролевецьких рушників.

Зі змінами в побуті виникають нові принципи художнього вирішення творів. У виробах переборного ткацтва поєднує декілька технік. Це надає орнаментам нового звучання та створюються нові форми. Щоб надати виробам сучасного святкового забарвлення прикрашає “вибором” смуги та елементи орнаментів.

Чим складніші форми, більш завантажене поле виробу орнаментами, тим цікавіше працювати за верстатом. Ольга Богданівна розробляє тканий декор з кролевецькими мотивами для оздоблення сучасного одягу.

Свою любов до ручного ткацтва майстриня передає своїй доньці, яка здобуває художню освіту.