Минтус Людмила Миколаївна

 

«Після закінчення десятирічки, що на чернігівщині, моя подруга Люба принесла оголошення, яке було в газеті. Запрошували на навчання до училища художнього ткацтва в м.Кролевець, що на Сумщині. Мені дуже подобалось малювати і ми вирішили поїхати.»
З 1976 по 1978 рік Минтус Людмила навчалась в училищі по професії ткач художньо-декоративного ткацтва. «Закінчила його з відзнакою. Майстер Срібранець Валентина Миколаївна, викладач Соловйова Олександра Федорівна  дуже талановиті вчителі, які запалили незгасаюче полум’я любові до ручного ткацтва.
Після закінчення училища  почала працювати на кролевецькій фабриці художнього ткацтва, а через рік адміністрація училища, де я навчалася, запросила працювати майстром виробничого навчання. Мені дуже подобалася творча робота, свої знання я із задоволенням передавала учням.
Пізніше закінчила Херсонський індуальний інститут за спеціальністю інженер-технолог ткацтва. Навчання в інституті поглибило мої знання з технолгії всих видів народних тканин: світло-тіньового фактурного і кольорового ефектів (до цієї групи відносяться переборні тканини).
Досконально володію всіма техніками ручного перебору.
Понад 37 років працюю в училищі навчаючи молодь майстерності і технології ручного ткацтва, створюючи нові орнаментальні композиції незабутніх кролевецьких переборних рушників. »
Понад двом тисячам учнів передала свою майстерність Людмила Миколаївна. Серед них п’ятеро отримували президенські степендії. ЇЇ випускники працювали на ткацьких фабриках, навчалися упрофільних вищих навчальних закладах.
Хоча не всі випускники пов’язали своє життя з ручним ткацтвом, але «зерно посаджене», а коли воно «проросте», залежить від зацікавленості громади унікальним ремеслом — кролевецьким переборним ткацтвом.

http://esu.com.ua/search_articles.php?id=65328