Гецевич Валентина Петрівна

Гецевич Валентина з дитинства мала хист до малювання, тому передсобою поставила мету отримати художню освіту. Обираючи навчальний заклад, орієнтувалася на викладачів образотворчого мистецтва. Свій вибір зупинила на Кролевецькому професійному училищі, де викладав Георгій Сергійович Соловйов,  художник, Почесний громадянин міста Кролевець.

Соломаха Любов Іванівна та Кац Олександра Федорівна викладали профільні предмети прививаючи учням любов до ремесла. Навчання професії ткач художнього ткацтва розкрило для Валентини потаємні куточки кролевецького переборного ткацтва та пов’язало її життя з народним промислом. Після закінчення навчального закладу майстриня пішла працювати на кролевецьку фабрику художнього ткацтва.

З 2011 року Валентина Петрівна працює в Музеї кролевецького ткацтва. Вона проводить майстер-класи для відвідувачів закладу, передає свої знання тим, хто цікавиться ткацьким ремеслом. Протягом останніх років Валентина є постійним учасником фестивалів, ярмарків, семінарів та конференцій різних рівнів. На Кролевеччині її називають найкращою майстринею унікального кролевецького ручного ткацтва.

Здатність імпровізувати в орнаментальних композиціях вирізняє творчість справжніх майстрів. Гецевич Валентина  виготовляє рушники, панно, серветки, елементи декору одягу від малюнка до готового виробу. Натхнення для створення орнаментів шукає в старовинних рушниках та їх фотографіях, поєднуючи минуле та сучасне.

Свою закоханість у ткацьке ремесло передає доньці Гецевич Анні, яка закінчила ДПТНЗ «Кролевецьке ВПУ» за фахом «ткач художнього ткацтва», та онучці Анастасії.